Home | Kerkdiensten | Combinatie De Kempen | Actueel | Kerkblad | Activiteiten | pagina terug
OVERWEGING door ds. Wim Dekker


“Het goede leven en de contente mens”

 

Zolang als ik predikant ben voel ik innerlijk wel wat weerstand tegen wat elk jaar terugkomt: startzondag. Het woord is me te ‘doenerig’ en staat in geen verhouding tot dat waar de kerk voor staat: een bedding waar het hele jaar door het evangelie klinkt en mensen in beweging worden gezet.

De laatste jaren reikt de landelijke kerk steeds een thema aan waarin het woord ‘goed’ zit. Er zijn startzondagen geweest rond het thema ‘goede buren’, ‘een goed verhaal’ en ‘een goed gesprek’. Dit jaar dan over het goede leven met als verduidelijking: ‘bloeien in Gods licht’. Hoe we in tijden van corona een bijzondere zondag moeten organiseren is ondertussen nog een hele opgave. Maar we zijn mensen van deze tijd en we spreken dus niet van de bedreigingen en over de zwakke plekken maar hebben het vooral over de kansen en de uitdagingen die deze bijzondere corona-tijd ons biedt.

Net voordat ik aan deze tekst begin, lees ik een essay van Gerard Rooijakkers in de zaterdagbijlage van dagblad TROUW. Onder de titel ‘De duistere kant van de contente mens’ schenkt hij aandacht aan de volksziel van de contente mens in de Brabantse Kempen.

Het woord content verwijst naar een soort innerlijke tevredenheid die haaks staat op lichtzinnige vrolijkheid. De contente mens doet geen vlieg kwaad, berust in zijn lot en is met weinig tevreden. Tegelijk is het een fictie of meer een overlevingsstrategie. De contente mens van de Brabantse Kempen was de mens die toch niet op kon tegen de onleefbaar strenge moraal van een machtige, invloedrijke kerk. De duistere kant van de contente mens is die van de smokkelroutes, van illegale alcoholstokerijen tot aan de drugslaboratoria van vandaag.

Ik wil graag met twee woorden spreken over het goede leven en de contente mens. Met twee woorden over de vele kapelletjes die er in de Brabantse Kempen zijn en waar ‘een goede energie’ te vinden is. En over het enkele kapelletje dat gebouwd is vanuit een soort boetedoening voor de kwaaiigheid die soms de kop op steekt.

In tijden van corona kun je niet oppervlakkig spreken over het goede leven. En ook niet over de contente mens. We zullen een turfje dieper moeten steken. Daarbij kan het helpen om een start te maken met je te bezinnen op die verduidelijking van het thema: ‘bloeien in Gods licht’. Hoe ‘licht’ is God voor jou en wat betekent het om te ‘bloeien in Gods licht’?

  

De Contente Mens

Hij is niet tegen het nieuwe,
niet tegen de vooruitgang,
niet tegen de aardse geneugten
doch is tegelijk levenswijs.
Het leven zowel als zijn aard maakte
hem enigermate filosofisch berustend.
Hij laat zich niets wijsmaken,
verwacht niet te veel,
doch verheugt zich over het goede om hem heen
en dat alles vormt zijn tevreden zijn, zijn content zijn.

Beeld: Richard Bertels
Plaats: Markt, Eersel

Als u nog eens een meditatie uit oudere jaren wilt lezen, vindt u hieronder een overzicht:

Kreeft
Dekker Borger
de Vries
Wijbenga
Van Andel
Van de Bunt

Van Steenis Top Westra